دسته‌بندی نشده

آنچه که باید راجب شامپو و معرفی انواع شامپوی های مو

آنچه که باید راجب شامپو و معرفی انواع شامپوی های مو

آنچه که باید راجب شامپو و معرفی انواع شامپوی های مو:

شامپو یک ماده شوینده بهداشتی است که معمولا به شکل مایع چسبناک مشاهده می شود که برای تمیز کردن مو و اسکالپ استفاده می شود .شامپو را طبق هدف ساخت انتخاب کنید و روی موی مرطوب بمالید .

شامپو به دو نوع انسانی و حیوانی تقسیم می شود ، که در این مقاله به نوع انسانی آن پرداخته می شود .
شامپو ممکن است به انواع مختلفی تولید و عرضه شود که در این مقاله سعی داریم آنهارا بیشتر و تخصصی تر بشناسیم.

شامپو معمولاً برای از بین بردن تجمع ناخواسته سبوم (روغن های طبیعی) در مو استفاده می شود بدون اینکه آنقدر از بین برود که به سلامت مو آسیب برساند . شامپو به طور کلی از ترکیب یک سورفکتانت، اغلب سدیم لوریل سولفات یا سدیم لورت سولفات، با یک سورفکتانت، اغلب کوکامیدوپروپیل بتائین در آب ساخته می شود.

نگاه مختصری به تاریخچه شامپو:

در مراحل اولیه تولید شامپو در اروپا، آرایشگران انگلیسی، صابون تراشیده شده را در آب جوشانده و گیاهان دارویی را برای درخشندگی و خوشبو کردن موها اضافه می کردند. شامپوی تجاری ساخته شده از اوایل قرن بیستم در دسترس بود. یک آگهی در سال 1914 برای شامپو کنثرکس در مجله آمریکایی، زنان جوانی را در کمپ نشان داد که موهای خود را با کنثرکس در یک دریاچه می‌شویند.
در سال 1900، جوزف ویلهلم راوش، عطرساز و آرایشگر آلمانی، اولین صابون شستشوی موی مایع را ساخت و نام آن را “Champooing” گذاشت . بعدها، در سال 1919، J.W. Rausch یک شامپو ضد عفونی کننده بابونه با pH 8.5 تولید کرد .
در اصل، صابون و شامپو محصولات بسیار مشابه بودند. هر دو حاوی همان سورفکتانت های مشتق شده طبیعی هستند. شامپوی مدرن که امروزه شناخته می شود اولین بار در دهه 1930 با Drene معرفی شد، اولین شامپویی که به جای صابون از سورفکتانت های مصنوعی استفاده می کرد و برای ریشه مو نیز مفیدتر بود .

شامپو shampoo

انواع شامپو های انسانی

شامپو های انسانی به دو نوع کلی خشک (بدون نیاز به آبکشی ) و مایع (نیاز به آبکشی ) تقسیم می شوند .

شامپوها را می توان به چهار دسته اصلی طبقه بندی کرد :

  1. شامپوهای پاک کننده عمیق که گاهی اوقات با توضیحاتی مانند حجم دهنده، شفاف کننده، متعادل کننده، کنترل روغن یا غلیظ کننده به بازار عرضه می شوند که مقدار کمی مواد شوینده دارند و کف زیادی ایجاد می کنند .
  2. شامپوهای حالت دهنده که گاهی اوقات با توضیحاتی مانند مرطوب کننده، 2 در 1، صاف کننده، ضد موخوره، مراقبت از رنگ و آبرسانی به بازار عرضه می شوند که حاوی موادی مانند سیلیکون یا پلی کواترنیوم-10 برای صاف کردن مو هستند.
  3. شامپوهای بچه که گاهی اوقات به عنوان بدون اشک به بازار عرضه می شوند که حاوی مواد شوینده کمتری هستند و کف کمتری تولید می کنند.
  4. شامپوهای ضد شوره و ضد ریزش ، که دارویی برای کاهش شوره و ریزش اسکالپ ومو هستند.

ترکیب بندی :

شامپو مایع معمولی :

شامپو به طور کلی از ترکیب یک سورفکتانت، اغلب سدیم لوریل سولفات یا سدیم لورت سولفات، با یک سورفکتانت، اغلب کوکامیدوپروپیل بتائین در آب برای تشکیل مایع غلیظ و چسبناک ساخته می شود. سایر مواد ضروری شامل نمک (کلرید سدیم) است که برای تنظیم ویسکوزیته، نگهدارنده و عطر استفاده می شود.
سایر مواد به طور کلی در فرمولاسیون شامپو گنجانده شده اند تا کیفیت زیر را به حداکثر برسانند:

-فوم دلپذیر
-سهولت در شستشو
-حداقل سوزش پوست و چشم
-احساس غلیظ یا کرمی
-رایحه دلپذیر
-محدوده سم معین
-زیست تخریب پذیری خوب
-اسیدیته خفیف (PH کمتر از 7)
بسیاری از شامپوها معمولی مروارید هستند. این اثر با افزودن تکه های ریز مواد مناسب به دست می آید، به عنوان مثال : دی استئارات گلیکول، که از نظر شیمیایی از اسید استئاریک مشتق شده است، که ممکن است منشا حیوانی یا گیاهی داشته باشد. گلیکول دی استئارات یک موم است. بسیاری از شامپوها معمولی همچنین حاوی سیلیکون برای ارائه مزایای حالت دهنده هستند.

مواد پرکاربرد شامپو های معمولی :

  • کلرید آمونیوم
  • آمونیوم لوریل سولفات
  • گلیکول

سدیم لورت سولفات :

از روغن نارگیل به دست می آید و برای نرم کردن آب و ایجاد کف استفاده می شود. در حدود سال 1998 نگرانی هایی در مورد این ماده خاص وجود داشت زیرا شواهد نشان می داد که ممکن است سرطان زا باشد، به طور معمول، در یک محصول مصرفی، غلظت سولفات بسته به سازنده و کاربرد آن بین 0.01٪ تا 50٪ متغیر است. سولفات‌ها برای دهه‌ها در بسیاری از محصولات مصرفی محبوب استفاده می‌شوند، و اگرچه برخی از افراد دچار حساسیت می‌شوند، خشکی پوست و مو را گزارش می‌کنند، اما سولفات‌ها توسط هر سازمان بهداشتی بی‌خطر تلقی می‌شوند.

 

شامپو shampoo

اترهای سلولز هیپروملوز :

به طور گسترده ای به عنوان ضخیم کننده، اصلاح کننده رئولوژی، امولسیفایر و پخش کننده در محصولات شامپو استفاده می شود.

اترهای سلولز هیپروملوز :

لوروآمفواستات سدیم :

به طور طبیعی از روغن نارگیل به دست می آید و به عنوان یک پاک کننده و ضد تحریک استفاده می شود. این ماده ای است که محصول را بدون پارگی می کند.

پلی سوربات 20 (به اختصار PEG(20)) :

 

اترهای سلولز هیپروملوز :

یک سورفکتانت ملایم مبتنی بر گلیکول است که برای حل کردن روغن‌های معطر و اسانس‌ها استفاده می‌شود، به این معنی که باعث پخش شدن مایع در سراسر مو و نفوذ به سطح یک جامد (یعنی مو) می‌شود.

پلی سوربات 80 (به اختصار PEG(80)) :

 

یک گلیکول است که برای امولسیون کردن (یا پراکنده کردن) روغن ها در آب استفاده می شود (بنابراین روغن ها مانند سس سالاد ایتالیایی روی آن شناور نمی شوند).پلی سوربات 80 (به اختصار PEG(80)) :
یک گلیکول است که برای امولسیون کردن (یا پراکنده کردن) روغن ها در آب استفاده می شود (بنابراین روغن ها مانند سس سالاد ایتالیایی روی آن شناور نمی شوند).

اترهای سلولز هیپروملوز :

 

دی استئارات PEG-150 :
یک غلیظ کننده ساده است.

اسید سیتریک :

به صورت بیوشیمیایی تولید می شود و به عنوان یک آنتی اکسیدان برای حفظ روغن های موجود در محصول استفاده می شود. در حالی که لوروآمفواستات سدیم یک محرک شدید چشم است، این خاصیت را خنثی می کند. اسید سیتریک برای تنظیم pH تا حدود 5.5 استفاده می شود. این یک اسید نسبتا ضعیف است که تنظیم را آسان تر می کند. شامپوها معمولاً با pH 5.5 هستند، زیرا در pH کمی اسیدی، پوسته‌های روی فولیکول مو صاف هستند و باعث می‌شوند موها صاف و براق به نظر برسند. همچنین مقدار کمی اثر نگهدارنده دارد. اسید سیتریک، بر خلاف هر اسید دیگر، از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.

 

اترهای سلولز هیپروملوز :

Quaternium-15 :

به عنوان یک نگهدارنده باکتریایی و قارچ کش استفاده می شود.

پلی کواترنیوم-10 ک

به عنوان یک ماده حالت دهنده عمل می کند و رطوبت و پری مو را تامین می کند.

Di-PPG-2 myreth-10 adipate :

یک نرم کننده قابل پخش در آب است که محلول های شفافی را با سیستم های سورفکتانت تشکیل می دهد.

کلرومتیل ایزوتیازولینون یا CMIT :

یک بیوسید و نگهدارنده قوی است.

 

شامپو خشک :

شامپو خشک یک پاک کننده مو است که بدون نیاز به آب برای تمیز کردن و شاداب کردن موها استفاده می شود. این محصول معمولاً به صورت پودر یا اسپری است که روی تار مو مالیده می‌شود و سپس با برس کشیدن، روغن و چربی اضافی را جذب می‌کند تا موها تمیزتر و شاداب‌تر به نظر برسند. شامپو خشک اغلب به عنوان یک جایگزین سریع برای شستن موها استفاده می شود، به خصوص برای کسانی که می خواهند زمان بین شستن با شامپو مایع را طولانی کنند یا برای زمانی که شستشو و نیاز به آبکشی راحت نیست.

ترکیبات:

شامپو خشک به دو شکل اصلی – اسپری های آئروسل و فرمول های پودری موجود است. رایج ترین ترکیبات موجود در شامپو خشک شامل نشاسته یا خاک رس برای جذب روغن، سیلیس برای افزایش حجم و رایحه برای بوی تازه است.

نحوه کار:

شامپوی خشک با جذب چربی اضافی از تار موها باعث تمیزتر و شاداب‌تر به نظر رسیدن مو می‌شود. همچنین می تواند به موها حجم و بافت بدهد و حالت دادن به آن را آسان تر کند.

کاربرد:

شامپوی خشک معمولاً روی موهای خشک استفاده می شود. اسپری‌های آئروسل روی ریشه‌ها اسپری می‌شوند، در حالی که فرمول‌های پودری را می‌توان روی آن پاشید یا برس کشید . مهم است که محصول را روی ریشه ماساژ دهید یا برس بزنید تا به طور یکنواخت پخش شود و مواد اضافی آن از بین برود.

فواید:

برخی از مزایای اصلی استفاده از شامپو خشک عبارتند از: افزایش زمان بین شستشو، افزایش حجم و بافت مو و ایجاد حالت دهی آسان. همچنین برای کسانی که موهای چرب دارند یا برای سفرهایی که دسترسی به آب محدود است، هرچند که نسبت به شامپو معمولی ضعیف تر عمل می کنند ولی گزینه مناسبی هستند .

انواع مو:

شامپو خشک برای انواع مو مناسب است که بیشتر برای مو با درصد چربی کمتر پیشنهاد می شود ، اما در شرایط بحرانی و نبود آب گزینه منسبی برای مو های چرب نیز است. بیشتر می توان از آن برای موهای رنگ شده یا شیمیایی شده استفاده کرد.

معایب احتمالی:

در حالی که شامپوی خشک می تواند گزینه مناسبی باشد، مهم است که زیاد به آن اعتماد نکنید. استفاده بیش از حد از شامپوی خشک به طور بالقوه می تواند فولیکول های مو را مسدود کند و منجر به مشکلات پوست سر شود. توصیه می شود در حد اعتدال از آن استفاده کنید و همچنان موهای خود را به طور مرتب با آب و شامپو بشویید.

به طور کلی، شامپو خشک یک محصول همه کاره مو است که می تواند به شما کمک کند تا موهای خود را بین شستشوها استاندارد تمیز و شاداب نگه دارید. این یک محصول عالی برای داشتن روزهای شلوغ، مسافرت یا زمانی که نیاز به تجدید سریع پاکیزگی مو دارید، می باشد.

شامپو وشوره سر :

همیشه در نظر داشته باشید که شوره به دو نوع چرب و خشک تقسیم می شوند .
شرکت های آرایشی و بهداشتی شامپوهایی را به طور خاص برای کسانی که شوره سر دارند در سبد های خود تولید کرده اند که به صورت عمومی به بازار ارائه می شوند و شرکت های تخصصی که روی محصولات مو تمرکز دارند برای هر نوع شوره شامپوی مخصوص را تولید میکنند که روند درمان را سریع تر و با دوام تر می کند . شامپو های زد شوره معمولی حاوی قارچ کش هایی مانند کتوکونازول، پیریتیون روی و دی سولفید سلنیوم هستند که قارچ هایی مانند مالاسزیا فورفور را کاهش می دهند. قطران زغال سنگ و مشتقات سالیسیلات نیز اغلب استفاده می شود. در شامپو های تخصصی اغلب از ترکیبات طبیعی چون کرچک ، آووکادو و درخت چای نیز استفاده میشود .

 

شامپو و ریزش مو :

شامپو ضد ریزش مو حاوی مواد فعال بسیاری برای جلوگیری از ریزش مو و تحریک رشد مو است .
تاثیر شامپو های زد ریزش مستقیم روی اسکالپ است و به طور تخصصی روی این بخش از سر تخصص دارند .شامپو های ضد ریز باید قبل از هرچیزی پاک کننده های قویی باشند تا سطح تنفس اسکالپ را افزایش دهند و این یعنی دارای سولفات هستند که مهمترین عامل پاک کنندگی در شامپو است . افزایش ایجاد گردش خون در اسکالپ (پوست سر ) یکی دیگر از اهداف دیگر شامپو های ضد ریزش هستند .شامپو های ضد ریزش تخصصی اغلب غنی شده به آرژنین ، بیوتین و گیاهان محرکی همچون رزماری ،جابوراندی ، جوجوبا و غیره هستند .
عواملی زیادی ثبات مو را تهدید میکنند و ریزش مو تنها به دلیل چند عامل خاص نیست ، پس شامپو های تخصصی ضد ریزش درمان های متفاوتی هستند که باید بنا به دلیل ریزش انتخاب شوند .

شامپو و رنگ مو :

 

بسیاری از شرکت ها شامپوهای محافظ رنگ مناسب برای موهای رنگ شده تولید کرده اند. برخی از این شامپوها طبق گفته سازنده خود حاوی پاک کننده های ملایم هستند. اغلب شامپوهای مخصوص موهای رنگ شده نوعی شامپو مرطوب کننده هستند . در بخش تخصصی شامپو های مخصوص مو های رنگ شده ، به آنها رنگداه نیز تزریق میشود که رنگدانه آمتیست بخش بزرگی از این تولیدات را تامین میکند . ایجاد رنگ بنفش باعث حذف رنگدانه های زرد میشود و رنگدانه آبی به ماندگاری رنگ دودی کمک می کند . هر چند که این روند شارژ و تامین رنگدانه فقط مختص به شامپو نیست و در ماسک مو وکرم های حالت دنده نیز یافت می شود .

شامپو کودک :

 

شامپو برای نوزادان و کودکان خردسال به گونه‌ای ساخته شده است که کمتر تحریک‌کننده باشد و معمولاً در صورت ورود به چشم، کمتر مستعد ایجاد احساس سوزش یا سوزش است. به عنوان مثال، شامپو بچه جانسون با فرض “اشک دیگر وجود ندارد” تبلیغ می کند. این امر با یک یا چند استراتژی فرمولاسیون زیر انجام می شود.

رقیق کردن :

در صورتی که محصول پس از خارج شدن از بالای سر نوزاد کمترین برخورد را داشته باشد .

تنظیم pH :

پی ایچ تقریباً 7، که ممکن است pH بالاتری نسبت به شامپوهای معمولی بزرگسالان باشد و کمتر از PH شامپوهای ساخته شده از صابون است.
استفاده از سورفکتانت هایی که به تنهایی یا به صورت ترکیبی نسبت به شامپوهای دیگر تحریک کننده کمتری دارند (مانند لوروآمفواستات سدیم)
استفاده از سورفکتانت های غیریونی به شکل گلیکولیپیدهای مصنوعی پلی اتوکسیله و مونوگلیسریدهای

4 تمایز در بالا به طور کامل بحث کاهش سوزش چشم را از محصولاتی که به این ترتیب فرموله شده اند برطرف نمی کند. ملاحظات در بند 3 و 4 اغلب منجر به استفاده از سورفکتانت های بسیار بیشتر در شامپوهای کودک در مقایسه با سایر شامپوها می شود و در نتیجه ممکن است خاصیت شویندگی یا کف کردن چنین محصولاتی به خطر بیفتد. سورفکتانت های سولفونه مونوآنیونی و آلکانول آمیدهای افزایش دهنده ویسکوزیته یا تثبیت کننده کف که به طور مکرر در شامپوهای دیگر دیده می شوند، در شامپوهای بچه بهتر کمتر رایج هستند.
شامپو برای بچه های بالای سه سال باید با داشتن گزینه های بالا ، کلیه تاثیرات منفی زیست محیطی را نیز خنثی کند و کمبود مواد مغذی مو را تا حد ممکن جبران کند.در انتخاب شامپوی کودک خود به ویژه بالای 3 سال بسیار دقت کنید و از تخصصی بودن ان اطمینان حاصل فرمایید .

 

شامپوهای بدون سولفات :

شامپوهای بدون سولفات از مواد طبیعی تشکیل شده و فاقد هر دو سدیم لوریل سولفات و سدیم لورت سولفات هستند.این شامپوها از سورفکتانت های جایگزین برای پاکسازی مو استفاده می کنند.
استفاده از شامپو های بدون سولفات بجز در موارد رعایت پس تراپی های صافی ، کار صحیحی نیست و باعث انباشته شدن شالودگی بر روی اسکالپ می شود.
در حالی که از فواید شامپو های دارای سولفات مطلع شدیم ، مهم است که بعد از شستشو ساقه مو ها را در معرض نرم کننده قرار دهیم . این کار بیش از 5 دقیقه وقت نمی گیرد و مو ها را به ان چیزی که نیاز دارند می رساند .
یک نرم‌کننده خوب کمک می‌کند تا موها راحت‌تر شانه شوند، نرم شوند و براق به نظر برسند و مزایا های دیگری که می‌توان برای چندین روز پس از استفاده نرم کننده احساس کرد. ممکن است متوجه شده باشید که بعد از استفاده از شامپوهای حاوی سولفات، چرخاندن و عبور دادن انگشتان بین موهایتان دشوار است. سولفات ها به طور قابل توجهی بار الکتریکی موهای شما را افزایش می دهند که به نوبه خود باعث افزایش اصطکاک می شود. این افزایش بار الکتریکی یکی از دلایل اصلی این امر است. نرم کننده های خوب حاوی مواد شیمیایی ضد الکتریسیته ساکن و روان کننده برای حذف بار الکتریکی ناخواسته هستند. اینها مواد شامل پلیمرها، روغن ها، موم ها، اسیدهای آمینه هیدرولیز شده و مولکول های کاتیونی است.

 

شامپو و مو های چرب :

 

شامپوهای مخصوص موهای چرب معمولا حاوی مواد خاصی هستند که به کنترل تولید چربی اضافی و بازگرداندن تعادل به پوست سر و مو کمک می کنند. برخی از مواد رایج موجود در شامپو موهای چرب عبارتند از:

روغن درخت چای: روغن درخت چای دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است که می تواند به پاکسازی پوست سر و تنظیم تولید چربی کمک کند.

اسید سالیسیلیک: اسید سالیسیلیک یک بتا هیدروکسی اسید است که به لایه برداری پوست سر، باز کردن منافذ پوست و کنترل تولید چربی کمک می کند.

زنجبیل: زنجبیل جادوگر یک قابض طبیعی است که می تواند به سفت شدن و تقویت پوست سر کمک کند و چربی را کاهش دهد.

جوهر گنه گنه : این مواد دارای اثر خنک کنندگی و طراوت بر روی پوست سر هستند و به کاهش چربی اضافی و بازگرداندن تعادل کمک می کنند.

عصاره مرکبات: عصاره مرکبات مانند لیمو یا گریپ فروت می تواند به پاکسازی و شفافیت پوست سر کمک کند و چربی و تجمع اضافی را از بین ببرد.

جابوراندی : جابوراندی به دلیل توانایی جذب روغن و ناخالصی ها، کمک به پاکسازی پوست سر و تنظیم تولید روغن شناخته شده اند.

هنگام انتخاب یک شامپو برای موهای چرب، به دنبال شامپویی باشید که حاوی ترکیبی از این مواد باشد تا به طور موثر پوست سر را تمیز و متعادل کند و موهای شما شاداب و بدون چربی به نظر برسد.

شامپو و مو های خشک :

 

برای موهای خشک، مهم است که شامپوی مرطوب کننده ای را انتخاب کنید که ملایم و آبرسان باشد تا به تامین رطوبت و تغذیه تارهای شما کمک کند. به دنبال شامپوهایی باشید که حاوی موادی مانند:

روغن آرگان:

سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها، روغن آرگان به آبرسانی و تغذیه موهای خشک و شکننده کمک می کند. (برای اطلاعات بیشتر به مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید )

روغن نارگیل:

روغن نارگیل که به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی شناخته شده است، به نرم شدن و حالت دادن به موهای خشک کمک می کند. (برای اطلاعات بیشتر به مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید )

کره شی (شی باتر ):

کره شی یک نرم کننده طبیعی است که به حفظ رطوبت و بهبود سلامت کلی موهای خشک کمک می کند.

اسید هیالورونیک:

اسید هیالورونیک می تواند تا 1000 برابر وزن خود را در آب نگه دارد و آن را به یک ماده آبرسان عالی برای موهای خشک تبدیل می کند . (برای اطلاعات بیشتر به مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید )

روغن آووکادو:

روغن آووکادو یک مرطوب کننده قویی است که به جذب و حفظ رطوبت در مو کمک می کند و آن را هیدراته و سالم نگه می دارد. (برای اطلاعات بیشتر به مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید )

پس از شستن موهای خود، برای تغذیه و مرطوب کردن بیشتر موها ، از نرم کننده یا ماسک موی آبرسان استفاده کنید. از استفاده از آب داغ خودداری کنید، زیرا می تواند موهای شما را بیشتر خشک کند و از نرم کننده یا روغن مو استفاده کنید تا آبرسانی و درخشندگی بیشتری داشته باشد.

توجه : دقت داشته باشید که هر کدام از موارد بالا برای خشکی های متفاوت متغیر هستند .

ویسکوزیته شامپو :

شامپوها برای سهولت در جابجایی چسبناک ساخته می شوند. ویسکوزیته باعث می شود مقدار مناسبی از شامپو در دست بدون ریخته شدن روی مو اعمال شود و باعث ایجاد کف نیز می شود. عدد استانداردی برای ویسکوزیته شامپو در نظر گرفته نشده است و هر شامپو ممکن است دارای گرانروی متفاوتی بسته به نوع آن است .

تاریخ انقضا شامپو :

 

مدت زمان ماندگاری شامپو بسته به فرمولاسیون خاص و مواد مورد استفاده می تواند متفاوت باشد. به طور کلی، اکثر شامپوها در صورت بازنداشتن و نگهداری مناسب، دو تا سه سال ماندگاری دارند. پس از باز شدن، ماندگاری شامپو می تواند بین 12 تا 24 ماه باشد که باز هم بسته به محصول خاص است.

برای اطمینان از ماندگاری و اثربخشی شامپو، مهم است که آن را به درستی نگهداری کنید. در اینجا چند نکته وجود دارد:

شامپو را در ظرف اصلی یا یک بطری محکم در بسته نگه دارید تا از قرار گرفتن در معرض هوا و رطوبت جلوگیری کنید.
شامپو را در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید و منابع گرما نگهداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *